Třesně

Máte rádi „májovky“? Vlastně např. rychlici německou? Že nevíte, co to je?

Jedná se velmi rané odrůdy třešní, které dozrávají většinou v posledních májových dnech, odtud tedy název „májovky.“

Kupodivu samotné plody nemají lidovou kulturou připisované magické vlastnosti. To ovšem neplatí o jejich květech. Polibek pod rozkvetlou třešní přináší ženě krásu a přitažlivost na celý další rok, rozkvetlá větvička utržená na sv. Barboru věští brzkou svatbu.

Rané polochrupky jsou výborné na jídlo, plné minerálních látek, rozpustných i nerozpustných vláknin a cenných přírodních barviv. Pokud je nejíte samotné, můžete si je dát do smoothie nebo si z nich udělat výbornou a nenáročnou piškotovou buchtu.

– 4 vejce
– 160 g cukru moučka
– 120 g polohrubé mouky
– Oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme sníh

Do sněhu postupně zašleháme cukr, žloutky a nakonec po částech přidáme mouku.

Těsto vylijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech nebo na pečicí papír.

Na těsto poklademe třešně. Můžete je odpeckovat nebo nechat pecky. (To pak můžete soutěžit, kdo měl v kousku buchty více třešní).

Plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 30 minut. Pozor, každá trouba peče jinak.

Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).

Tak dobrou chuť!

Obrázek: Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Třesně

Mohlo by vás také zajímat

Archiv článků