Na zahrádce často vyroste sám bez cizí pomoci, přikládáme ho k nakládaným okurkám, dáváme si ho do salátů. Ale víte, že si s ním gladiátoři natírali celé tělo? Věřili, že tím posílí svoje svaly.
Kdy se kopr dostal na naše území už asi nedohledáme. Pochází z východního Středozemí a je typickou rostlinou používanou i v české kuchyni. První zmínky o jeho pěstování na území Evropy jsou již z 9. století.
V lidových tradicích a pověrách byl často používán pro své ochranné a magické účinky. Věřilo se, že kopr chrání před démony, pomáhá proti nespavosti a dokonce i zlepšuje dětský rozum, pokud se semena kopru umístí pod polštář.
Koprový čaj pomáhá při zažívacích obtížích a nadýmání. Podporuje tvorbu mateřského mléka a žaludečních šťáv. Díky obsahu vitamínů a minerálů posiluje celkové zdraví organismu.
Jak jej máte nejraději? Čerstvý v okurkovém salátu se zakysanou smetanou? Nebo v klasické koprovce s vařeným vejcem?
