Kopr

Na zahrádce často vyroste sám bez cizí pomoci, přikládáme ho k nakládaným okurkám, dáváme si ho do salátů. Ale víte, že si s ním gladiátoři natírali celé tělo? Věřili, že tím posílí svoje svaly.

Kdy se kopr dostal na naše území už asi nedohledáme. Pochází z východního Středozemí a je typickou rostlinou používanou i v české kuchyni. První zmínky o jeho pěstování na území Evropy jsou již z 9. století.

V lidových tradicích a pověrách byl často používán pro své ochranné a magické účinky. Věřilo se, že kopr chrání před démony, pomáhá proti nespavosti a dokonce i zlepšuje dětský rozum, pokud se semena kopru umístí pod polštář.

Koprový čaj pomáhá při zažívacích obtížích a nadýmání. Podporuje tvorbu mateřského mléka a žaludečních šťáv. Díky obsahu vitamínů a minerálů posiluje celkové zdraví organismu.

Jak jej máte nejraději? Čerstvý v okurkovém salátu se zakysanou smetanou? Nebo v klasické koprovce s vařeným vejcem?

Kopr

Mohlo by vás také zajímat

Archiv článků