Na tom, že si dnes pochutnáváme na jahodách, mají zásluhu především francouzští korzáři. V průběhu 17. století dováželi ze všech koutů světa nejrůznější odrůdy. Ty, které známe z našich zahrad, pak vyšlechtil Antoino Duchesne, zahradník z Versailles.
Jahody mají různé léčivé účinky, jako je podpora trávení, posílení imunity, prevence kardiovaskulárních onemocnění, a dokonce i pomoc při léčbě některých druhů rakoviny. Obsahují antioxidanty, vitamíny a další látky, které přispívají k celkovému zdraví. Mohou být i skvělým pomocníkem při hubnutí, protože jsou nízkokalorické, bohaté na vlákninu a vodu. Obsahují jen málo kalorií, mají vysoký podíl vlákniny, což vede k pocitu sytosti a snižuje chuť k jídlu.
I s jahodami je svázáno několik pověr. Podle jedné z nich platilo, že zemřelo-li matce dítě, nesměla do svátku sv. Jana Křtitele (někde do sv. Víta) jíst jahody a třešně. Toho dne prý rozdává v nebi Panna Marie dětem kytičku třešní a jahod. Matka by tak způsobila svému miláčkovi v nebi velkou bolest. Jahody jsou často také spojovány s láskou, štěstím a plodností. V minulosti se věřilo, že jahody mají magickou sílu, která chrání před démony.
Pijete šampaňská s jahodami?
Tak to je prý špatně. Módní trend, kdy se šumivá vína často pijí k jahodám, někteří odborníci považují za nevhodnou kombinaci, protože kyselé jahody a kyselé šumivé víno se k sobě nehodí. Tak to raději naplníme jahodami třeba tvarohové knedlíky. Jsou úplně bez cukru. Použijete kostku tvarohu, přidáte jedno vejce, dvě lžíce oleje a přisypáváte polohrubou mouku tak (cca dvě – čtyři lžíce), aby vám vzniklo polotuhé těsto (porce pro dvě osoby). Obalíte jím jahodu, vhodíte do osolené vroucí vody a po vyplavání můžete knedlík posypat strouhaným perníkem, kakaem nebo jenom tak dosladit cukrem a polít rozpuštěným máslem. Rychlé jednoduché a velmi lahodné.
