Umíte správně využít všechny vlastnosti cukety?
Fenomén především italské kuchyně se k nám dostal zhruba v 80. letech 20. století jako náhrada za okurky, které napadla plíseň.
Herečka Jana Štěpánková napsala knihu plnou receptů.
Cuketa na sladko nebo cuketa na slano?
Nejjednodušší recept – na kolečka nakrájenou cuket lehce obalíme v hladké mouce, posolíme a posypeme kmínem. Na rozpáleném oleji (měl by být olivový, když recept přišel z Itálie) zprudka dozlatova osmahneme. Podáváme s novými vařenými bramborami dochucenými máslem a čerstvou nasekanou petrželkou.
Buchta z cukety alias cuketový perník.
Rychlý, levný a variabilní moučník, který oceníte především u vody nebo na výletech.
Základní těsto:
– 250 g mletého cukru (nebo kokosového cukru, třtinového cukru)
– 300 g hrubě nastrouhané cukety zbavené jádřince a slupky
– 350 g polohrubé mouky
– 1 dcl mléka
– 2 vejce
– 6 lžic oleje
– 1 prášek do pečiva
Můžete přidat perníkové koření, kousky čokolády, rozinky, brusinky, mandle, jiné ořechy nebo jenom místo koření mletou skořici.
Další variantou je půlka těsta s kakaem a půlka základního těsta. Lehké promíchání těsta vytváří zajímavé mramorování. Nahoru posypte kokosem.
Při zdobení moučníku můžete použít i čerstvé ovoce.
Plech vyložte pečícím papírem, vlijte těsto a vložte do rozehřáté trouby. Záleží na typu, vhodná tep lota je 190̊ C
Grilovaná cuketa doplní nabídku masa i zeleniny. Podélně nakrájenou cuketu i se slupkou potřete grilovacím kořením a ugrilujete do zlatova.
Na co si ale pozor – konzumujte raději menší cukety. Nesmí být hořké!
Cukety skladujte na suchém a chladném místě, vydrží dlouho.
Obrázek: Image by topntp26 on Freepik
