Vivat Zelňák – Slavnost chřestu

Street food festival s doprovodným programem

pátek 13. května: 11.00 – 21.30 hod.
sobota 14. května 9.00 – 15.00 hod.

V horní části tržiště na Zelném trhu, která je vyhrazena pro jednorázové akce, pokračuje gastronomický program. Koná se zde druhý díl festivalu Vivat Zelňák, tentokrát s podtitulem Slavnost chřestu. „Základní koncept, tedy setkávání kuchařů, lidí s láskou k jídlu a pěstitelů ovoce a zeleniny, zůstává zachován, stejně jako obsazení stánků a prodejních míst. Na Zelňáku opět vyrostou stánky, ve kterých budou týmy z brněnských restaurací nabízet své speciality – tentokrát z chřestu. Doplní je prodejci potravin a nápojů,“ uvedl spoluorganizátor festivalu Raed Kahwaji. Pozvánku na 13. a 14. května doplňuje za městskou část Brno-střed místostarostka Jasna Flamiková: „Oproti dubnové premiéře je připraven bohatší doprovodný program, jeho sobotní část vychází vstříc návštěvníkům, kteří přijdou na trhy s dětmi.“ Provoz stálého tržiště nebude nijak omezen!

STÁNKY A PRODEJNÍ MÍSTA

Mikrofarma

  • HOT DOG s ručně dělanou klobáskou z farmářského vepřového, chřestem, rajčetem, balkánským sýrem a balsamico redukcí v domácí máslové housce
  • BURGER z našeho vyzrálého farmářského hovězího s česnekovo-petrželovou majonézou, grilovaným chřestem a mozzarellou v domácí máslové briošce

Šelepka

  • Chřestový krém s řeřichou
  • Burger z hovězího pupku s chřestovou remuládou, salátovou okurkou a ledovým salátem
  • Jahodový štrúdl s chřestem

Společný stánek Vanda a Nebeské dortíčky

  • domácí sirupy a marmelády a taky cupkakes – miniaturní dorty

Stánek Slunečnice – zdravá výživa

  • Chřest zo slovenských Kútov v bílé i zelené variantě
  • Lázeňské oplatky a kváskové pečivo
  • vícezrnný šnek s chřestem a sýrem
  • anglický rohlík s chřestem
  • grahamový šnek s chřestem a bylinkami
  • dobroty z kváskového pečiva
  • slané lázeňské oplatky s příchutěmi rajče s bazalkou, mexiko-chilli, sýrové

Káva

  • kávu vám bude připravovat Barista roku 2012 a 2015 Adam Neubauer

Jedna báseň

  • Polévka: Krém z bílého chřestu s pěnou z ricotty
  • Hlavní chod: „Placka“ z trhaného vepřového masa s chřestem, podávaná s beluga čočkou a omáčkou z medu a chilli
  • Dezert: Domácí noky s chřestovým krémem, pancettou a petrželkou

Kavárna ERA

  • Kavárna ERA jde na chřestové menu lakonicky. A má pravdu, jaképak s tím štráchy, v jednoduchosti je síla! Což u chřestu platí dvojnásob.
  • Chřestový koláč
  • Chřestová polévka
  • Luštěninový salátek s chřestem
  • Chřest balený v tirolském špeku

DOPROVODNÝ PROGRAM

pátek 13. května
16.00 – 21.30 hod.

  • 16.00 hod.: módní přehlídka Restart Fashion Shop a značka Gypsy MaMa
  • 16.30 hod.: Kuchařská show:  foodblogerka Věra Strnadová
  • od 17.00 hod.: Písně kramářské na akordeon zahraje Tereza Škrháková

sobota 14. května
10.00 – 14.00 hod.

  • 10.00 – 14.00 hod.: Kreativní doprovodný program pro děti se postará materiál, který si spojujeme s létem, pláží a perfektní dovolenou. Je to PÍSEK! A nasype vám ho kreativní studio Create4u
  • 10.00 – 13.00 hod.: Divadlo Facka

INFORMACE PRO PRODEJCE

Bližší informace o možnostech prodeje na této akci Vám poskytne:

Jakub Herynek
tel.: 778 001 874
e-mail: herynek(zavinac)gmail.com

 

Akci pořádá městská část Brno-střed ve spolupráci s Bensen s.r.o.

Událost na facebooku: https://www.facebook.com/events/1591483224475295/

ZPĚT na „Akce na Zelňáku“