Vivat Zelňák – Slavnost medvědího česneku

15.–16. dubna 2016

První z tematicky tematicky zaměřených akcí festivalu Vivat Zelňák, na kterém se budou setkávat a propojovat kuchaři, lidé s láskou k jídlu a pěstitelé ovoce a zeleniny, patří ve dnech 15.–16. dubna stále populárnější sezónní bylině – medvědímu česneku.

místo konání: Horní část Zelného trhu

pátek 15. dubna / 11.00 – 20.00 hod. (dle zájmu návštěvníků bude provoz prodloužen do 21.30 hod.

sobota 16. dubna / 9.00 – 15.00 hod. (dle zájmu návštěvníků bude provoz prodloužen)

vstup zdarma

událost na FB: https://www.facebook.com/events/1743669492518488/

fotky z akce najdete v GALERII

 

NA ZELŇÁKU SE PŘEDSTAVÍ

ŠELEPKA – Šelepova No. 1

Šéfkuchař Lukáš Novotný a jeho tým pro vás připravili toto menu:

  • Krém z medvědího česneku s pestem a kysanou smetanou
  • Větrník z cukrárny pana Labského plněný konfitovaným hovězím masem, zelným salátem a listy medvědího česneku
  • Pohankové lívance s listovým špenátem a medvědím česnekem, ředkvičkový salát (bezlepkové)
  • Slaný muffin s medvědím česnekem a dýňovým semínkem

Šelepka je vyhlášený kulturní klub (nejdéle nepřetržitě fungující klub ve střední Evropě) s vynikající restaurací a venkovní zahrádkou v parku na pomezí městských částí Královo Pole, Brno-střed a Žabovřesky.

Jedna báseň

  • Restaurace Jedna báseň při sestavování menu na slavnost medvědího česneku myslela i na vegetariány a bezlepkáře. Připravila toto menu:
  • Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony (vhodné pro vegetariány)
  • Hovězí burger v domácí foccacie s medvědím česnekem (rajče, cheddar, slanina, salát, pesto z medvědího česneku)
  • Grilovaný feta sýr, podávaný se studeným ragú z pohanky, čočky, kořenové zeleniny a vinagreittem z medvědího česneku (vhodné pro vegetariány a bezlepkáře)

Restaurace Jedna báseň se zaměřuje na moderní gastronomii. Snaží se vždy využívat sezonních a čerstvých surovin. V Jedné básni se dobře nají masožravec, vegetarián i bezlepkový dietář. Šéfkuchař Jiří Blahák a Marek Husička Vás srdečně zvou k ochutnání specialit z medvědího česneku.

Kavárna ERA

Kavárna ERA je další restaurací, která se Slavnosti medvědího česneku zúčastní. Máte možnost ochutnat:

  • Slané muffinky se slaninou a medvědím česnekem
  • Risotto s pestem z medvědího česneku
  • Grilovanou panenku v krustě z medvědího česneku a bramborou grenaille
  • Pečenou bramboru s máslem s medvědím česnekem
  • A k pití si můžete dát domácí levandulovou limonádu…

Rebelbean

Kdo z vás si nedovede představit den bez šálku kvalitní kávy, může zajásat. Po oba dva festivalové dny se můžete těšit na brněnskou pražírnu Rebelbean. A nechme Rebely, ať se trochu představí sami: „Kvalita a chuť výběrové kávy pro nás jsou na prvním místě, stejně tak důležitý je pro nás ale i životní styl, který k tomu neodmyslitelně patří. Rádi se spojujeme se zajímavými lidmi a jejich projekty a společně nám jde o celkový zážitek z šálku kávy. Proto náš nový pojízdný Brew bar najdete i na Zelném trhu v rámci Festivalu medvědího česneku. A můžeme vám slíbit, že se tady uvidíme rozhodně častěji. Těšíte se? My hodně!“

Deguštace: bistro ve farmářském řeznictví Mikrofarma

Na Zelňáku můžete potkat a hlavně ochutnat jídla z kuchařské dílny DeguŠtace: bistro ve farmářském řeznictví Mikrofarma!

  • HOT DOG s naší ručně dělanou provensálskou klobáskou z farmářského vepřového, pestem z medvědího česneku, jogurtovo-ředkvičkovým dipem a balkánským sýrem v domácí máslové housce
  • BURGER z našeho vyzrálého farmářského hovězího s majonézou z medvědího česneku, rajčatovou salsou a polníčkem v domácí máslové briošce

Pravděpodobně bude také možné na stánku zakoupit výrobky Mikrofarmy (zavařené maso, paštiky, taliány apod.).

Moravia – ruční výroba oplatků

Znáte lázeňské oplatky? Takové ty tenké, sladké, plněné oříšky nebo jen s vanilkovou příchutí. A teď si představte, že jsou plněné… no, ano, medvědím česnekem! Pokud si to představit nedokážete, přijďte je přímo ochutnat. Moravia – výroba oplatkového pečiva se představí se svými ručně vyráběnými oplatkami, a to nejen s medvědím česnekem, ale i dalšími – sladkými i slanými – druhy. Vedle oplatek najdete medvědí česnek ještě v: chlebu, rohlících, kváskových bulkách, slaných šnecích a tyčinkách!

Dále se těšte na:

  • kváskové chleby (pšenično-žitné a žitné, s olivami, s oříšky, s česnekem, se smaženou cibulkou a další)
  • slané šneky (čertovský, se zelím a cibulkou, s česnekem)
  • koláče, koláčky, preclíky, tyčinky, bramborové placky, trubičky, trojhránky
  • K dispozici bude i kvásek k výrobě domácího chleba a kniha Kváskové pečivo slané za akční cenu.

Vinařství Pod Zámkem

Vinařství Pod Zámkem se zapsalo do mapy jižní Moravy v roce 2012. Vsadilo na přívlastková vína špičkové kvality. „Při zpracování
hroznů a výrobě vína používáme nejmodernější technologie řízeného kvašení v nerezových tancích a dubových sudech. To je jeden z hlavních důvodů, proč hodnotitelé na významných domácích i mezinárodních soutěžích ocenili naše vína četnými medailemi. Naše vinice leží v jedné z nejvyhlášenějších poloh jižní Moravy – Mikulovské vinařské podoblasti pod Pálavou ve vinařských obcích Perná a Bavory, na viničních tratích Boží Muka a Anenský Vrch. Zaměřili jsme se na zpracování odrůd, které do zdejší lokality patří: Pálava, Tramín červený, Chardonnay, Rulandské šedé, Dornfelder…,“ tolik představení vinařství, které potkáte na Zelňáku.

 

A ABYSTE SE NENUDILI, TAK SE O VÁS POSTARAJÍ

U Věrušky v kuchyni – cooking show: pátek 15. dubna, 16.00 hod.

Máte rádi medvědí česnek a hledáte tipy, co si s ním v kuchyni počít? Tak to se určitě rádi přijdete podívat na show U Věrušky v kuchyni. A co se naučíte? To vám nejlépe popíše sama Věruška: „Nejdříve si vyrobíme vlastní máslo, které pak dozelena vyladíme medvědím česnekem. Ke slovu se dostane taky jedno semínko. A pak si zkusíme umixovat zelenou omáčku na těstoviny. Nikoliv pesto, ale spíše něco jako špenát. Ale špenát to tak úplně taky nebude. Prostě je třeba to přijít omrknout. Přijdu já i s mými dětmi coby asistenty, bude to švanda.“

DJ Cliché: pátek od 17.00 hod.

Pohodovou náladu dokreslí jedním ze svých vyklidněnějších setů ostřílený, podle svých vlastních slov „milovník hudby ze Štatlu“, DJ Cliché. Jeho multižánrový gastro-set vám pomůže vytrávit a vychutnat si trhové dobroty i info o nich ještě v dalším rozměru. A pokud se vám zachce, rád rozjede i divočejší hudební proud, abyste si v jarním podvečeru mohli krapet zakřepčit.

Kentaur Barber Shop

Svůj prostor na festivalu dostane i kultura vousu. A jeho kultivace. Svůj krámek zde rozbalí mistr cechu bradýřského – Kentaur Barber Shop. Pánové, kteří chtějí zkrotit svůj medvědí porost (obličeje), případně ho úplně odstranit, jsou vítáni. „Nezkrotný, statečný, divoký… takový je Kentaur. Bájný tvor, napůl kůň a napůl člověk, kterého se nikdo neodvážil osedlat a byla čest se na něj posadit. Přijď si vychutnat atmosféru místa, kde se i ty budeš cítit výjimečně. Přijď do baru, kterému vládne síla Kentaura. A nejen to, náš barber už brousí břitvy, aby se postaral o tvůj vzhled.“

 

Další pokračování festivalu Vivat Zelňák se bude věnovat chřestu, v červnu se zaměří na jahody a třešně, v srpnu na ovocné a netradiční zmrzliny, září bude patřit rajčatům, jablkům a hruškám a tématem závěrečného říjnového termínu budou brambory.

Spolupořadatelem akce je Bensen s.r.o.

ZPĚT na „Akce na Zelňáku“